Nikola-Tesla

De eigenzinnige gewoontes van Nikola Tesla

Nikola Tesla, de briljante wetenschapper die een revolutie teweegbracht voor elektriciteit en de weg baande voor draadloze technologie. De meesten kennen hem vooral als de grondlegger van  wisselstroom. Toch zijn er heel wat opvallende kenmerken die hem maakte tot wie hij écht was. In deze blog bespreken we enkele eigenschappen die Nikola Tesla buiten zijn uitvindingen zo uniek maakte.

Een gestoorde briljante wetenschapper

Nikola Tesla had kenmerken die inspeelden op het stereotype gekke wetenschapper. Zo was hij geobsedeerd door het getal ‘3’,  had hij een hekel aan sieraden, ronde voorwerpen en het aanraken van haar. Hij ging zelfs zo ver dat hij niet met vrouwen praatte die parels droegen. Zijn secretaresse die met deze juwelen kwam opdagen op het werk, werd naar huis gestuurd. Op zijn zachtst gezegd: apart.

Na een trauma aan cholera als tiener werd Tesla obsessief over bacteriën en het schoonmaken van alles. Van jongs af aan had hij zijn eigen hygiëneroutine. Die bestond bijvoorbeeld uit het gebruiken van 18 servetten en het dragen van witte handschoenen bij elke maaltijd.

Kenmerken die Nikola Tesla hielpen met zijn uitvindingen

Naast het toch wel vreemde gedrag had hij ook veel handige kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan zijn verbazingwekkend geheugen. Tot in het kleinste detail kon hij boeken en foto’s onthouden. Een van Tesla’s meest unieke eigenschappen was het vermogen om driedimensioneel te visualiseren, waardoor hij alle kanten van een uitvinding kon zien voordat deze werd gecreëerd.

Gelijkaardige kenmerken met andere wetenschappers

Tesla was niet de enige met typerend gedrag. Denk bijvoorbeeld aan Albert Einstein. Een van de grootste en meest invloedrijke natuurkundigen aller tijden. Ook hij had eigenzinnige gewoontes.

Hij sliep bijvoorbeeld zo’n 10 uur per nacht en dommelde overdag regelmatig weg. Dat lijkt nog vrij normaal. Maar daar blijft het niet bij. Als hij overdag in slaap viel, deed hij dat met een potlood in zijn hand of een metalen lepel, met daaronder een metalen schaal. Hij werd wakker als zijn potlood viel en de grond raakte, of als de lepel op de metalen plaat rammelde. Zo voorkwam hij dat hij in een diepe slaap viel, waarna zijn gedachten niet meer helemaal helder zouden zijn.

Daarnaast droeg hij niet graag sokken, rookte graag sigaren en wandelde hij veel. Hij besefte dat wandelen het geheugen, de creativiteit en het probleemoplossend vermogen kan verbeteren.

Ken jij ook nog unieke kenmerken van dit ongewaardeerd genie? Deel ze gerust met ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *